Om föreningen

Paddebo kulturförening
Paddebo kulturförening är en ideell förening med säte i Österunda utanför Enköping. Sitt namn har föreningen sedan 2002, men den grundades redan 1995 och hette då teater buxbom.

teater buxbom
När teater buxbom bildades var siktet inställt på att skapa aktuell, angelägen och brännande teater med ungdomar som målgrupp. Med teaterföreställningarna Resonans (1996), Stormen (1996) och Flickan i skogen (1997) samt bland annat barnteater, happenings och fotoutställning etablerade sig föreningen på sin första hemort Skellefteå. Som uppskattning för verksamheten fick föreningen Skellefteå kommuns Ungdomskulturpris och Årets Tjurskalle 1996.

Eftersom föreningens medlemmar med tiden rörde på sig flyttade teater buxbom till Stockholm under 1999. Här fortsatte teaterverksamheten i blygsammare skala, nu med inriktning på bland annat clownteater.

Byte av namn och ort
När föreningen i mars 2002 flyttade till Enköping och blev Paddebo kulturförening var syftet att bredda verksamheten. Att både arrangera och producera olika slags kulturhändelser är nu målet.

Bland annat i Paddebo kulturförening
Vi har bland satt upp sommarteatrar med historiska fördjupningar, amatörteater, lajv, barn- och ungdomsteatergrupper,  arrangerat konserter, teatrar och utställningar. Konstskapande och musik & sång i flera integrationskulturprojekt, sceniorkul (teatergrupp för seniorer), åkt på teaterresor, haft clownkurser, körsamarbeten, tangohelg, kvinnodagskulturfirande,  fackel- och äppelpressarfester och Pomonadagen. Vi har överlag verkat för mer kultur på landsbygden!

Amatörteater för alla åldrar och även några leaderprojekt
2021-2022 Pictorteatern –fina och färgrika föreställningar under Återöppnande av Härnevi kyrka – en fest och fördjupningsvecka -21. Regi av Julia Wennerström, som utgått ifrån och bearbetat manuset Spelet om Albertus Pictor. I samarbete med Fjärdhundra församling. Även -22 spelades föreställningen.

2021 Musikalisk teaterpromenad om Doktor Westerlund
Vi var med på Kulturveckan för alla och spelade tre promenadföreställningar i Enköping.

2012 Sommarteatern Det susar.
Historien utspelade sig under 40-50 talet någonstans i Sverige. Vi fick följa tre tjejer i deras drömmar, längtan och verklighet. Föreställningen handlade om mod, vänskap och bilar.Scenplatserna fanns runt i Fjärdhundra samhälle med hjärta i Mels drive in. Med mycket musik, dans, tidstypiska kläder och scenografi. 80 skådespelare, musiker, sångare och dansare i åldern 6-70 år gjorde detta  till en oförglömlig upplevelse.
Föreställningen var en del av vårt leaderprojekt som handlade om mod, jämställdhet och entreprenörskap som pågick 1 dec 2011-1 okt 2012.

2011 var vi med på torget under Fjärdhundralandsdagarna och spelade stycken ur Slaget vid Gestilren. Vi spelade även en del ur Spelet om Albertus Pictor för busslaster som fick uppleva bygden.

2010 blev vi beviljade leaderprojektbidrag och genomförde den stora sommarteatern ”Slaget vid Gestilren 1210” på Paddebo gård.
74 skådespelare, dansare, musiker och sångare i åldern 4-70 år väckte liv i tidig medeltid och det hela var en vandring för publiken och vädret och upplevelsen var sagolik.
Vi var även med i Gästre där 800-årsminnet av slaget vid Gestilren ihågkoms.

2009 Det färgrika ”Spelet om Albertus Pictor” hade premiär i september i Österunda kyrka. Detta var en del av Pomonadagen och ett samarbete med Fjärdhundra församling.

2007 och 2008 Pomonateater, en hyllning till äpplet utomhus bakom Österundagården.

2006 Invigning av Pukbergsstigen med fantasifull teater och musik efter stigen och framme vid grottan.

Paddebo kulturförening firar 20 jubileumsår som Kulturförening och Fjärdhundralands kulturdag 2022 (2002-2022)

13 februari På årsmötet firade vi med smörgåstårta & tårta.
19 juni är vi med och arrangerar Fjärdhundralands kulturdag & Vernissage på John Alinder Lövskugga- i Altunagården.
Ungdomarna i föreningen ordnade eget skapande med måla & rita vid våra bord.
Konsert med Vegasextetten, barnteater med Skottes Musikteater och kvällskonsert med Decibellas och Gyttring.
Foodtruck och hembakt fika fanns också samt vårt eget info.bord tillsammans med konst & konsthantverksmarknaden. I samarbete med Fjärdhundraland ek förening, Altunagården, BR och med stöd från Leader Mälardalen.
18 juli Konsert med Väsen i Altunagården.
19 november Scenkonstkväll med Brats Carnival med Briefs Factory International och Robert Fux på Joar Blå. 50 medlemmar från Paddebo kulturförening firade på detta sätt att vi fått Hasse Esons kulturstipendium 2021 och att föreningen fyller 20 år i år.

Teatergrupper och Skapande för barn & unga
Sommar 2023 Lerskapardagar med bildpedagog och konstnär Matilda Zeits i Tibble gamla skola. Teatergrupp (10-14 år), som gjorde sin variant av Rapunzel. Teatergrupp (6-10 år, som bjöd in till Frösthult Zoo i Frösthults bygdegård.

Sommar 2022 Lerskapardagar med bildpedagog och konstnär Matilda Zeits i Tibble gamla skola. Teatergrupp för 9-12-åringar, som gjorde sin variant på Guldlock och de tre björnarna. Teatergrupp för 6-10-åringar, som skapade sin egen lilla teater i Frösthults bygdegård. Teaterpedagog Julia Wennerström och ledare Hillevi Larsson.
I Österundagården hade vi Fritidsklubb med pyssel & eget skapande, spela spel & pingis samt bakning & glasskreationer med ledare Bonnie Olsson och Alvin Forslund

Sommar 2021 Teatergrupp för 9-12-åringar som spelade upp sin egen variant av Rödluvan som blev Färgluvan och improvisationskurs för 12-15-åringar. Teaterpedagog Julia Wennerström och teaterledare Em Forslund i Frösthults bygdegård.
I Österundagården hade vi Naturskapardagar med färg, form och lera med bildpedagog och konstnär Matilda Zeits och hjälpledare Bonnie Olsson och Alvin Forslund.

Under 2005-2011
anordnade vi teaterkurser för barn och ungdomar med Helena Elvidotter Forslund som ledare. Detta genererade många fina föreställningar, som barnen och ungdomarna själva skapade. Ungdomsteatergruppen har spelat föreställningarna Domino 2007 , Skärvor 2008 och Fragment 2010 på Joar Blå i Enköping. Starka föreställningar om hur det är att vara ung och på teman som togs upp var mobbning, utanförskap, ungt föräldraskap, längtan, livet, vänskap och mod.

Hasse Esons kulturstipendium 2021
Vi tilldelades Hasse Esons sista kulturstipendium. Stolta och glada med mycket fin nominering. Vi firade med medlemmarna genom att gå på Sirqus Alfon på Joar blå.

 

 

 

 

 

 


Äntligen Urpremiär i Österundagården
 22 augusti 2021 Musikteatern Nils Ferlin och Klarabohemerna med Teaterfabriken spelade äntligen efter vi skjutit upp det två gånger pga pandemin. En ljuvlig sensommareftermiddag bakom bygdegården. Med konstnärligt utvecklingsstöd från Enköpings kommun som vi fick för knappt två år sen.

Kulturföreningen firar 25 år-2020 (1995 från starten som Teater Buxbom -2020)
På årsmötet har vi ett mindre kalas, men tänker att vi ska fira 25 år på ett större sätt under året. Dock kommer pandemin i vägen för de planerna. Istället gör vi en KulTur-Kalender från 1-25 december, ett kulturår för varje dag. Med foton, tidningsurklipp och ord från verksamhetsberättelserna blir det en minnesvärd kulturresa.

Utställningsveckan med satirkonst i Vässa pennan 1-9 augusti 2020
I samarbete med Österundagården, Bygdegårdarnas Riksförbund, Studieförbundet Vuxenskolan Enköping och Fjärdhundraland blir detta en riktig kulturvecka med vandringsutställningen Vässa pennan med EWK (Ewert Karlsson) och fyra samtida satirtecknare Max Gustafson, Sara Granér, Marja Nyberg och Magnus Bard. Bakom bygdegården har Torstuna Dagbarnvårdargrupp utställningen Fantasiskogen. Våra barn och ungdomar ordnar skaparverkstad med teckning och målning under öppettiderna. Onsdagen håller vi i, med Marja Nyberg i Serieteckningsworkshop för barn 9-14 år och En satirtecknares tankar för vuxna. Möjliggjort med utvecklingsbidrag från Enköpings kommun. På torsdagkvällen gästar 4:e teatern oss med den passande föreställningen Det farligaste som finns. På helgdagarna blir det Kafé med fika och soppa och en del av Fjärdhundralands Rebusrunda.

Arrangerande av konserter, teatrar och föreläsningar
Dessa nedan har vi varit med och arrangerat, alltid i samarbete med andra. Kroka arm är bra när man arrangerar…  
Mars 2024 Johannespassionen 300 år Konsert i Simtuna kyrka och föreläsning i Kyrkans Hus.
December 2023
Promenadteatern Den förlorade önskelistan för hela familjen med Teater Carpa utanför Frösthults bygdegård.
Juli 2023 Konsert med Väsen på deras cykelturné i Frösthults bygdegård med foodtruck.
Mars 2023 
Konsert med Quilty och irländske Andy Irvine i Altunagården.
Våffeldagen 2023 Barnteatern Lilla Nollan och dom andra med Panikteatern i Österundagården med våfflor.
Augusti 2022 Musikteatern Kolarhistorier med Teaterfabriken i Österundagården.
Sommaren 2021
Studieförbundet Vuxenskolans Berättelser i trädgården på Lundellska galleriet. Det sista föreläsningstillfället var vi med och tog hand om. Gunilla och Cissi berättade om skaparkraft och utställningen Fylld av liv och Åsa musicerade. Raghad och Helena samtalade om folkbildningen.
Juni 2019
arrangerade vi sommarkonsert med Vocado på Forsby Kvarn Musikscen och Kafé.
Med mera, med mera…

Kulturstipendier
Vi delar ut två kulturstipendier till två elever som slutar åk 9 på Fjärdhundraskolan.
2019 Albin Engvall och Emma Loison
2020 Georgia Pearson och Max Brishag
2021 Elias Sandelin och Cornelia Wunger
2022 Linne’a Alvin och Joel Wåhlin
2023 Shinova Tengberg och Leon Anklew-Abrandt
2024 Malte Wåhlin och Ella Lundin

Paddebo kulturhelg 2019
Under långhelgen 17-20 januari 2019 arrangerade vi kulturupplevelser för alla åldrar och kulturinriktningar. Åsa Lansfors Lindblom trio inledde med musikteatern ”En saga som inte är som andra” med musik av Bo Linde . Samarbete med musikerna och Fjärdhundra församling. Dugateatern från Göteborg och Wendelbergs folkhögskola gav visprogrammet ”Leva på tvären” med visor och texter av Allan Edwall på Gläntans Träffpunkt. På söndagen avslutades kulturhelgen med konstutställning och konsert med Good Harvest. Utställningen hölls i lilla salen i samarbete med projektet Skapa tillsammans under ledning av konstnären Maher Abdel Aziz. Medverkade gjorde Sohair Chkair -konsthantverk samt Nina Kristin och Dema Al-Assad fotografi.

Konsertkarusellen
Konserter vi har varit med och arrangerat tillsammans med bygdegårdarna, Musik i Uppland och Enköpings kommun är:
Among Lynx 26 november 2023 i Österundagården
Tina Ahlin & Trio X 16 februari 2022 i Österundagården
Daniel Lemma 1 mars 2022 i Österundagården
Lisa Långbacka & Trio X 9 februari 2022 Frösthults bygdegård
Kolonien 29 februari 2020 i Österundagården.
Magnus Lindgren och Trio X 7 april 2019 i Frösthults bygdegård
Good Harvest 20 januari 2019 i Österundagården
Mikael Rickfors & Trio X 9 februari 2018 i Österundagården
Vocado 2 april 2017 i Österundagården
Jord 17 november 2015 i Frösthults bygdegård.
Navarra 15 april 2015 i Österundagården.
Ale Möller trio & Solo Cisshoko 2 april 2014 i Österundagården.
Abalone dots 13 februari 2013 i Österundagården
Erik Steen Flamenco Fusion 17 september 2011 i Österundagården.
Trio X & Bengan Jansson 17 april 2010 i Österundagården.

Integrationsprojekt
Utflykt till Österundagården
December 2019 arrangerade vi en öppen integrationsaktivitet med bussutflykt för barn och föräldrar från Syriska föreningen i Enköping till Österundagården. Vi hälsade på dagbarnen och dagmammorna från Torstuna dagbarnvårdargrupp, som har sin gruppverksamhet i bygdegården. Musikteatern Kompani Dagg spelade först I min sånglåda och sen lekte vi och fikade tillsammans. Även de äldre från Österundagårdens träffpunkt var med och en grannfamilj. Med stöd från Enköpings kommun.

Skapande gemenskap

Hösten 2017 arrangerade åter föreningen integrationsprojektet Skapande gemenskap. Projektet innehöll  konst och musik med Åsa Lansfors Lindblom och Gunilla Lundell som ledare. Ett samarbete med Elviraprojektet på Integrationsenheten på Enköpings kommun, Studieförbundet Vuxenskolan samt Fjärdhundra Hem och Samhälle. Vi avslutade med knyt på Gyllene brunnen, med fantastisk mat, sång och dans. Vi berättade även om våra föreningar samt visade bilder.
Hösten 2016 Projektet pågick under hösten med konst och musik med Åsa Lansfors Lindblom och Gunilla Lundell som ledare. Det mynnade ut i en utställning på Höstglöd 2016. Ett samarbete med Elviraprojektet på Integrationsenheten på Enköpings kommun. Med stöd från Enköpings kommun

Höstglöd
Höstglöd 2019 var vi med och arrangerade musikteatern En saga som inte är som andra med Åsa Lansfors Lindblom, Marie Torseng och Hans-Ove  Olsson. Vi bjöd på hembakt gofika efter föreställningen. 6 av våra ungdomar fixade och serverade fikat. Samarrangerade med Enköpings kommun.
Höstglöd 2016 var föreningen samordnare av Fjärdhundralands Höstglöd tillsammans med Fjärd100% och Fjärdhundraland ek. förening. Under en oktoberhelg skapade vi tillsammans med många andra aktörer mycket aktiviteter i Fjärdhundra samhälle. Med kultur, musik, barnteater, marknad, brandbilar, utställningar och kaféer blev det många fina möten människor emellan. Temat var mångfald och mänskliga berättelser.
Vårt integrationsprojekt Skapande gemenskap var också med.
Höstglöd 2014  Paddebolajvarna var med på Höstglöd i parkerna på eget initiativ tillsammans med många aktörer som Kulturskolan, Street feet, Zandras teatergrupp och biblioteket. Besökarna fick möta vackert marschall-upplysta parker och teater, sång, dikt, dans och lajv på temat människor emellan.

Lajv
Sommaren 2014 ordnade vi en omtyckt lajvledarutbildning och lajvläger för ungdomar i Skattmansö med lajvverkstan som ledare. Som avslutning på utbildningen var ungdomarna med på Öppna veckan där de själva höll i lajv för barn och unga samt var med på Barnfestivalen på torget. På eget initiativ var Paddebolajvarna med på Höstglöd i parkerna tillsammans med många aktörer som Kulturskolan, Street feet med fler.
Enköpings kommun har sedan dess kört lajv på sommaren med Lajvverkstan. På dessa Enköpingslajv har flera av våra teater- och lajvungdomar fått sommarjobb.
Augusti 2011 arrangerade vi ett lyckat Äventyrslajv i Skattmansö, där många av våra skådespelare från sommarteatern Slaget vid Gestilren var medverkande. Cirka 100 barn kom och fick uppleva ett äventyr utefter en lajvstig där vi medverkande var häxor, magiker, alver, krigare och siare. Utanför lajvportalen hade vi medeltida marknad.

Kulturstig
Tillsammans med Åloppe byalag har vi ställt i ordning en kulturstig till Pukbergsgrottan. Varje år försöker vi få till en vårutflykt för att fixa på stigen och utforska grottorna. Se här!

Samarbeten
Under åren har föreningen haft ett bra samarbete med en rad organisationer, bland annat Paregos Mediadesign, Skellefteå kommun, Medborgarskolan, Nordiska scenografiskolan, Västerbottensteatern, Arvsfonden, Clownbyrån, Österundagården, Enköpings kommun, Fjärd100%, Fjärdhundra församling, NBV, Åloppe byalag, Kråkvilan,  Emidins Kafé, Sirius lajvförening, Lajvverkstaden, Mels drive in, TJ scenproduktioner AB, Ena Bugg & Swing,  Fjärdhundraland ekonomisk förening (som vi är medlemmar i), Leader Mälardalen, Musik i Uppland, Frösthults bygdegård, Enköpings musikklubb, Elviraprojektet, Forsby Kvarn Kafé och Musikscen, Farmor Elsas gårdsbageri, Lundellska gallerietStudieförbundet Vuxenskolan, Bygdegårdarnas Riksförbund Altunagården samt Fjärdhundra Hem och Samhälle. Har vi missat någon, säg gärna till <3
Föreningen styrs av en styrelse som väljs varje år av årsmötet.

Föreningens organisationsnummer är 894701-8803.